O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać

O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać24 kwietnia 2021 roku na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego za pośrednictwem platformy Zoom odbyło się kolejne spotkanie akademickie z uczniami szkół ponadpodstawowych w ramach projektu „Zdolni z Pomorza”. Wydarzenie zostało poprowadzone przez pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed i dotyczyło zagadnień związanych z żywnością.

Spotkanie rozpoczęło się wykładem „O żywności słów kilka – czyli co każdy chciałby wiedzieć, ale boi się zapytać” wygłoszonym przez dr hab. n. farm. Małgorzatę Grembecką, kierownika Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed. Wykład dotyczył zaleceń w zakresie zdrowego żywienia i różnych aspektów jakości zdrowotnej żywności. W dalszej części spotkania uczniowie zapoznali się z pojęciem suplementu diety oraz wpływie tych wyrobów na zdrowie konsumentów. Podczas interaktywnych zajęć prowadzonych przez mgr farm. Joannę Brzezińską uczestnicy spotkania dowiedzieli się m.in. czym różnią się suplementy od leków i jak je rozpoznać. Dr n. farm. Justyna Brzezicha zabrała uczniów w pasjonującą podróż po krajach orientu, przybliżając im proces produkcji herbaty oraz korzyści związane z jej konsumpcją. Ostatnia część spotkania, poprowadzona przez dr n. biol. Małgorzatę Misztal-Szkudlińską, poświęcona była dodatkom do żywności, ich roli i ryzyku związanym z ich stosowaniem. Podczas zajęć zaprezentowano także praktyczne aspekty związane z analizą jakości produktów spożywczych.

Kolejne spotkanie akademickie z uczniami na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym już w październiku.